Raymond Weijgertse: Ik heb de leukste baan!

Ik heb de leukste baan!

Raymond Weijgertse is alweer ruim vijf jaar directeur van het BNC en ziet zichzelf niet gauw ergens anders werken. “Het BNC is echt een ontzettend leuke school. Toffe kinderen die open staan voor alles wat wij ze kunnen leren, ouders die heel erg betrokken zijn bij wat er op school gebeurt, docenten die met plezier lesgeven en oprecht geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de leerlingen… Ik heb de leukste baan van de wereld!”

“Dat wil uiteraard niet zeggen dat schooldirecteur een makkelijke baan is. Het is soms een enorme uitdaging. De samenleving verandert snel en het is onze taak als docententeam om het onderwijs steeds aan te passen aan die veranderende behoefte. De verwachtingen zijn soms hoog. Als school zijn we niet alleen een leerinstituut, maar geven we ook kinderen die elders niet goed uit de verf zijn gekomen, een tweede kans. Het is echt een geweldig gevoel als ze die kans ook daadwerkelijk pakken en hun leven weer op de rails krijgen.“

“Wat ik echt ontzettend leuk vind is de betrokkenheid van de leerlingen en het feit dat ze zich bij ons altijd heel snel thuis voelen, zowel de eersteklassers als de zij-instromers. Dat ligt niet alleen aan de sfeer in onze kleinschalige schoolopzet waar de docenten de leerlingen heel goed kennen, maar ook aan de manier waarop wij onze lessen vormgeven. Leren doe je niet alleen in school maar ook daarbuiten. We zoeken voortdurend de samenwerking met de omgeving en lokale organisaties om het leren van kinderen vorm te geven, zoals in projecten en stages. Dan blijkt iedere keer dat leren echt leuk kan zijn.”

Onderzoek van onderwijsinspectie
“We zijn heel erg trots op de resultaten van onze school. Wie zitten gemiddeld 10% boven de landelijke norm als we kijken naar zaken als de examenresultaten en de doorstroming van leerlingen van het vmbo naar havo. Dit jaar is de Onderwijsinspectie bij ons op bezoek geweest. Gemiddeld doen de leerlingen van het BNC het beter dan op andere scholen. Er blijven weinig leerlingen zitten, leerlingen stromen gemakkelijk door naar hogere niveaus, de aansluiting met het vervolgonderwijs is goed, de leskwaliteit is in orde en onze ondersteuning en begeleiding heeft veel sterke kanten. De Inspectie concludeerde dat we een sympathieke en ambitieuze school zijn met een prettige werksfeer en veel aandacht voor zowel de leskwaliteit als de ondersteuning en zorg. We zijn met vlag en wimpel geslaagd voor het onderzoek van de Inspectie en we zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.”